Album týždňa: Submotion Orchestra - Colour Theory

Album týždňa: Submotion Orchestra - Colour Theory

Vypredávajú jazzové aj rockové festivaly, no láka ich pop a elektronika. Spolupracujú s drum`n`bassovými producentmi, no ich hudba nesie nanajvýš nejednoznačné označenie dance. Na novom albume ešte o čosi viac, než na predošlom z roku 2014. Takí sú Submotion Orchestra z anglického Leedsu na novinke Colour Theory, ktorá vyšla len minulý piatok.

Rozhodli sa ísť celkom iným smerom, týmito slovami avizoval  v poradí štvrtú študiovku Submotion orchestra ich producent Dom Ruckspin:

„Vždy keď vydávate album, je to krok do neznáma. Nikdy nemôžete vedieť, ako bude  prijatý. A pre nás sú to o to zvláštnejšie pocity, že vydávame skladby, ktoré majú v skutočnosti aj dva roky, no pre ľudí sú nové. Ale tak to má asi každý hudobník. Tento album je pre nás o to špeciálnejší, že je celkom iný. Rozhodli sme sa skúsiť niečo nové, prešli sme k elektronike a začali sme robiť štúdiovejšie veci. Na tých predošlých troch albumoch to bolo skôr o atmosfére z koncertov, o živých nástrojoch. Väčšinou sme nahrávali všetci spolu v jednej miestnosti, na tomto albume to bolo úplne naopak. To obdobie, kedy album dokončíte a vydáte ho, je vždy najčudnejšie, lebo je to niekoľko mesiacov, kedy ani sami neviete, čo si máte myslieť, a striedajú sa u vás pocity, že je to veľmi dobrý album s pocitmi, že ste mohli niečo spraviť inak. Je to také zvláštne obdobie.

Hoci kapela má bohaté skúsenosti z koncertného hrania a jej živé vystúpenia patria k vyhľadávaným ako na festivaloch, tak aj samostatne, album vznikal spôsobom, aký by sme termínom „živý“ označiť asi nemohli.

S týmto albumom budú koncerty určite výzvou, lebo nebude jednoduché zahrať tie skladby tak, aby fungovali naživo. Ani jednu z týchto nových skladieb sme spolu neskúšali. Predtým sme sa vždy pred nahrávaním stretávali a všetko sme mali naskúšané ako kapela, a dokonca sme spolu aj tvorili. Album Colour theory je celkom iný. Je to skôr album, kde má každý niečo svoje. Basa vznikala samostatne, aj časti s pianom, čiže to nie je kapelové dielo. Sám som zvedavý, ako sa s nimi zžijeme na koncertoch, pretože keď začneme skúšať na turné, tak to bude po prvýkrát, čo budeme tieto skladby hrať všetci spolu. :) Bude to asi trochu divné, ale nám to nevadí, berieme to ako novú výzvu. Čo je ale isté, že určite tieto skladby budú na pódiu znieť celkom inak, ako na albume.

Už sme prezradili, že Submotion Orchestra, hoci sami do žánru nepatria, radi spolupracujú s producentmi z tejto oblasti. Na novinke sa však predstavujú okrem mien ako Ruckspin a Ed Thomas aj skvelý Andrew Ashong, Jaffa či Royce Wood Jr. Pestrá zmes hostí aj snaha pokryť čo najviac hudobných území, no žiadne dominantne, o tom je v skratke Colour Theory od Submotion Orchestra.

Elektronickejšou a popovejšou novinkou Submotion Orchestra jemne zaútočili na pozície Disclosure, London Grammar či The XX, a je len otázkou času, kedy a ktorý singel ich vystrelí až niekam k hitparádovým priečkam takej Adele. Zatiaľ si úživajme príjemné nedefinovateľné čosi na novom albume Colour Theory.


Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame